Dolar 34,7167
Euro 36,4365
Altın 2.945,18
BİST 9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt -3 °C
Açık

Üniversiteliler, Mahalle Odalarıyla Tanıştırılıyor

04.01.2015
4.594
A+
A-
Üniversiteliler, Mahalle Odalarıyla Tanıştırılıyor

Bayburt’ta cenaze, düğün ve sosyal etkinliklerin aynı çatı altında yapıldığı ve geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren mahalle odası kültürü, kente farklı yörelerden gelen üniversite öğrencilerine tanıtılıyor – Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği Başkanı Dündar, “Mahalle odaları sayesinde geçmişten geleceğe köprüler kuruyoruz. Bizden öncekilerden aldıklarımızı bu odalar sayesinde gelecek nesillere sunuyoruz”

BAYBURT (AA) – Bayburt’ta geçmişten günümüze kadar yaşatılan, cenaze, düğün ve sosyal etkinliklerin aynı çatı altında yapıldığı mahalle odaları, kente farklı yörelerden gelen üniversite öğrencilerine tanıtılıyor.

Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Derneği (BAYDER) Başkanı Fatih Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahalle odalarının kent merkezi ve köylerde misafirlerin konakladığı, kültürel etkinliklerin yapıldığı, iyi ve kötü günlerin, acı ve kederlerin paylaşıldığı yerler olduğunu söyledi.

Giderlerinin bulunduğu yerin mahalle sakinleri ile köy halkı tarafından karşılandığı odaların il merkezinde mahalle odası, köylerde ise köy odası olarak adlandırıldığını belirten Dündar, “Bu odalarımız her türlü misafiri ağırlayacak şekilde yatakhane, mutfak, banyo-duş kısımlarıyla dizayn edilmiştir” dedi.

Dündar, odaların geçmişten günümüze kadar yaşatılan bir Türk geleneği olduğunu ifade ederek, “Selçuklulardan, Osmanlılardan günümüze kadar süregelen bu gelenek, Türkiye’de sadece Bayburt’ta yaşatılmaktadır. Gelenek doğrultusunda Türklerin misafirperverliği ön plana çıkarılıyor. Bunu Bayburt kent merkezi ve özellikle köylerimizde kültürel programları da içine dahil ederek daha da renkli yaşatıyoruz” diye konuştu.

Bu odaların birçok amaçla kullanıldığını dile getiren Dündar, “Mahalle odalarımızda hekat (hikaye) ve türkü geceleri yapılır, ilim tahsil edilir, dini ve ilmi sohbetler verilir, cenazelerde acı paylaşılır. Düğünlerde yine mahalle odalarımızın önemi çok büyüktür. Mahalle odaları sayesinde geçmişten geleceğe köprüler kuruyoruz. Bizden öncekilerden aldıklarımızı, bu odalar sayesinde gelecek nesillere sunuyoruz” ifadesini kullandı.

Dündar, Gençlik ve Spor Bakanlığının Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Bayburt Üniversitesi Öğrenci Kulübü (ÜNİ-BAYDER) ile yürüttükleri “Bilinçli Gençlik, Kimlikli Gelecek” projesiyle mahalle odası kültürünü üniversite öğrencilerine de tanıtmaya başladıklarını anlattı.

Dernek olarak Bayburt Üniversitesi öğrencilerini işin içine katarak bu kültür motifini Bayburt’tan ülkenin 81 iline sunduklarını vurgulayan Dündar, şöyle devam etti:

“Öğrenciyi, halkı birbiriyle kaynaştırıyoruz, bütünleştiriyoruz. Halkın öğrenciye bakışı çok değişiyor, sahiplenme duyguları ön plana çıkıyor. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi, televizyonun, internetin evimize hatta cebimize kadar gelmesiyle yok olmaya yüz tutan bu kültürümüzü birilerinin yaşatması, gelecek kuşaklara aktarması gerekiyor. Kendimizi bu yönde sorumlu hissediyoruz ve çalışmalarımızı, planlarımızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz.”

– “Bayburt kültürünün ne kadar zengin olduğunu öğrenmiş oldum”

ÜNİ-BAYDER Başkanı Ufuk Kiper ise Bayburt’a Samsun’dan geldiğini bildirerek, “Birçok arkadaşım farklı yörelerden geldi. Mahalle odalarını merak ediyorduk. BAYDER ile ortak bir proje yazdık ve mahalle odalarının tanıtımına başladık” diye konuştu.

Mahalle odalarının geçmişten gelen Türk kültürünün halen yaşatılan bir örneği olduğuna dikkati çeken Kiper, Bayburt kültürünün ne kadar zengin olduğunu öğrendiklerini kaydetti.

Bu odaların insanların acı ve mutlu günlerinde hep içiçe bulunduğu, “evim” diyebilecekleri yerler olduğuna işaret eden Kiper, “Bunu öğrenmiş olduk. Kimliğimizi kaybetmemek adına bu kültürün yaşatılması çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Üniversite öğrencilerinden Ebru Kapıcı ise mahalle odasını ilk kez Bayburt’ta tanıştığını dile getirerek, cenaze ve düğünlerin, sosyal etkinliklerin aynı çatı altında yapıldığını, insanların tek bir yerde bütün olduğunu gördüğünü söyledi.

Her yerde farklı kültürler bulunabileceğini vurgulayan Kapıcı, “Bayburt’ta da bu kültürün yaşatılıyor olması çok güzel. Bizim gibi gençlerin son dönemde sosyal medyanın yanlış kullanılmasıyla asimile olmuşken, kültürümüze sahip çıkmamız çok güzel bir şey” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.